open-navfaktor-logo
search
Jasni kriteriji
U naredni petak u FBiH trebalo bi da stigne 150.000 testova na koronavirus
Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike KCUS-a je danas u Sarajevu kazao da bi u naredni petak u FBiH trebalo da stigne 150.000 testova za koronavirus. 
25.03.2020. u 18:37
get url
text
Korona

Objasnio je da su epidemiolozi u kantonima ti koji određuju ko će se testirati na koronavirus i da oni uzimaju briseve i šalju ih u KCUS. Objasnio je i kada se osobe trebaju testirati.

Odgovarajući na novinarska pitanja po kojoj doktrini se rade testiranja i zašto se ne slijede upute Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je ponovila da je ključ borbe protiv pandemije testiranje, Baljić je rekao da oni slijede preporuke WHO.

- Preporuka definitivno kaže:"testrati što je više moguće", međutim testirati sve one koji imaju simptome. Ne mogu se raditi masovna testiranja na osobama na populaciji koja nema nikakve simptome, jer u tom slučaju će testovi biti lažno negativni. To u praksi znači, ukoliko danas imate osobe koje dobiju negativan nalaz testa i sutra krenu sa uobičajenim svojim poslovima, za dva dana mogu pokazati prve simptome, razbole se i budu neko ko taj virus širi. U suštini, mi bi u kontinuitetu trebali testirati svu tu populaciju svako nekoliko dana kako bismo bili sigurni. Svjetska zdravstvena organizacija je postavila jasne kriterije i mi se njih držimo. Mi iz KCUS-a ne dajemo indikacije za testiranje to daje higijensko epidemiološka služba, odnosno, ljekari na terenu i svaki test koji se uputi u KCUS bude realiziran - odgovorio je Baljić.

Osvrnuo se i na pitanja zašto se ne osposobi još zdravstvenih ustanova za testiranje na koronuvirus, recimo Opća bolnica u Sarajevu?

- Vidite, koliko je meni poznato WHO je certificirala određeni broj laboratorija u BiH, Sarajevo referalni centar, i koliko mi je poznato sve one ostale laboratorije koje bi željele da se uključe u testiranje moraju zadovoljiti određene uvjete, kako stručne, tako i zakonske. Pretpostavljam da svi koji ispune te kriterije da će biti upućeni u ovaj proces testiranja, ali do sada je to samo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, odnosno, testove još radi Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, s tim da dio testova šalju nama na potvrđivanje - rekao je Baljić.

Pojedini novinari su zatražili više informacija o ženi koja je jučer preminula u Sarajevu od koronavirusa.

- Vidite, ta osoba se nije javljala u KCUS, gore nije pregledana, tretirana, te bi ovo pitanje trebalo uputiti nadležnima u Domu zdravlja KS gdje se i liječila, odnosno, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć koja ju je "reanimirala" po dolasku u DZ Ilidža - rekao je Baljić.

Upitan zašto se ne testiraju svi oni koji traže da budu testirani, jer sumnjaju da mogu biti zaraženi i da su imali neku vezu, Baljić je ponovio da postoje jasne smjernice.

- Mi kliničari ne određujemo kada testirati osobe koje se javljaju, to rade epidemiolozi na terenu. Ukoliko oni procijene da postoje indikacije za testiranje, sigurno je da će doći uzeti bris, poslati ga na KCUS, odnosno, mi smo praktikovali da takve pacijente primamo u naš izolatorij, da im uzmemo briseve i sačekamo nalaze - rekao je.

Baljić je govoreći o nabavci novih testova na koronavirus kazao da treba stići 150.000 testova.

- Što se tiče novog kontingenta, imamo informaciju da će to umjesto sada u petak, doći naredni petak. To je nekih 150.000 testova, a vidjet ćemo kada će se to realizirati - kazao je Baljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.