open-navfaktor-logo
search
Stradaju djeca
U napadu u sirijskom Idlibu 17 mrtvih, primirje od ponoći 12. januara
Među poginulima ima i djece. Assadove snage od jutarnjih sati izvode napade na naselja u Idlibu, koji je proglašen zonom deeskalacije
11.01.2020. u 13:44
get url
text

U novom zračnom napadu snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Idlibu, poginulo je najmanje 17 civila.

Među poginulima ima i djece. Assadove snage od jutarnjih sati izvode napade na naselja u Idlibu, koji je proglašen zonom deeskalacije.

Prema podacima Civilne zaštite (Bijele beretke), ratni avioni izveli su napade na području sela Neyreb.

Potvrdili su da je ranjen veliki broj osoba. Izrazili su zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan.

{$galerijaFotografija}

Primirje u sirijskom Idlibu stupa na snagu od ponoći 12. januara. U ovoj odluci složile su se Republika Turska i Ruska Federacija. Odlučeno je da se u zoni deeskalacije u Idlibu zaustave zračni i kopneni napadi, da se spriječe ljudske žrtve i novi migracijski tokovi i da se primijeni prekid vatre kako bi se pridonijelo normalizaciji života.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji koja slovi za glavnu utvrdu sirijske opozicije.

Najmanje 20.000 civila samo u protekla dva dana je izbjeglo iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici.

Prije početka sirijskog rata u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je prepolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tada svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je postao i utočište prognanih, pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Napadi na Idlib, Sirija
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.