open-navfaktor-logo
search
Sirija
U napadima na Idlib tokom sehura poginule tri osobe
U napadima pripadnika režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i terorističkih grupa izvedenim na zonu deeskalacije sukoba Idlib ranjeno je sedam civila
15.05.2019. u 13:13
get url
text

Režimske snage sastavljene od vojske režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i stranih terorističkih grupa koje podržava Iran su za vrijeme sehura, obroka pri samom kraju noći prije početka muslimanskog posta, izvele napade na zonu deeskalacije sukoba Idlib u kojem su poginula tri civila, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni izvori navode kako su režimske snage izvele napade na mjesto Kfar Dael, na zapadnoj periferiji Halepa, a unutar zone deeskalacije sukoba Idlib.

Podaci Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) pokazuju kako su poginula tri civila, a sedam ih je ranjeno.

Na sastanku predstavnika Turske, Rusije i Irana održanom početkom maja 2017. u Kazahstanu, Idlib i okolina proglašeni su zonom deeskalacije sukoba. Nakon režimskih napada koji su kršili proces primirja pokrenut u tim okvirima, Turska i Rusija su postigle dodatni dogovor. Ipak, uprkos Sporazumu iz Sočija potpisanom 17. septembra 2018., režimske snage uz pomoć saveznika nastavljaju napade. Napadi su intenzivirani tokom 12. sastanka Turske, Rusije i Irana održanom 25. i 26. aprila u Nur-Sultanu (Kazahstan). Napadi su nastavljeni, a podaci Civilne zaštite pokazuju kako je u njima od 25. aprila poginulo najmanje 140 civila, a više od 375 je ranjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.