open-navfaktor-logo
search
Ugroženi mljekari
U Nacrtu budžeta USK za poljoprivredu planirano pet miliona maraka
U Cazinu, koji je najveći proizvođač mlijeka u FBiH, više od 1.000 malih poljoprivrednika prestalo je s proizvodnjom
21.01.2020. u 19:17
get url
text
Krave

Redovni godišnji sastanak mljekara iz Unsko-sanskog kantona (USK) održan je Bihaću, čiji je domaćin bilo kantonalno ministarstvo poljoprivrede. U razgovoru s resornim ministrom Sulejmanom Kulenovićem, mljekari su iznijeli niz poteškoća sa kojima se susreću.

Prije svega, oni se ogledaju u odlivu radne snage, prestajanju s radom malih farmi i nedovoljnom kapitalnom ulaganju. U Cazinu, koji je najveći proizvođač mlijeka u FBiH, više od 1.000 malih poljoprivrednika prestalo je s proizvodnjom.

Predsjednik Udruženja mljekara "Krajina" Cazin Ahmet Lipović istako je da mljekari zahtijevaju zaštitnu cijenu mlijeka i ostalih proizvoda te da im najveći problem predstavljaju otkupljivači.

Slično stanje je i u ostalim općinama i gradovima. Poljoprivrednici traže da se ta oblast formalnu uredi po uzoru na evropske zemlje, ali i veća izdvajanja za kapitalne investicije.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK Ermin Veladžić istakao je da se svake godine sastanu s ministrom s kojim razgovaraju o planovima i realiziraju poticajnih sredstava.

Pozitivna činjenica za poljoprivrednike su veća izdvajanja za poljoprivredu iz ovogodišnjeg federalnog budžeta. Povećanja će sigurno biti i sa kantonalnog nivoa, istakao je ministar Kulenović.

- U Nacrtu budžeta planirali smo povećanje za primarne poljoprivredne proizvođače, tako da bi sredstva trebala iznositi više od pet miliona KM - kazao je ministar.

Povećanje bi trebalo najviše osjetiti proizvođači mlijeka, jer, kako je istakao ministar, taj sektor je prošle godine bio zapostavljen u odnosu na druge proizvodnje. Konstatirano je kako je poljoprivreda strateška grana, kojoj je potrebna veća briga svih nivoa vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.