Četvrtak, 22.02.2024.
h

U Nacionalnoj i univerzitetkoj biblioteci BiH danas otvorena čitaonica Stare periodike

Na Odjeljenju periodike u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBiH) danas je otvorena čitaonica Stare periodike.

- Čitaonica je otvorena da se naučnim radnicima i istraživačima omogući lakše pretraživanje fonda starih serijskih publikacija. Korisnici su u mogućnosti pregledati i digitalizovanu staru periodiku koju NUBBiH čuva u svojoj Zbirci stare periodike, od prvih bh. novina ”Bosanskog vjestnika“ iz 1866. godine, pa sve do periodike koja je nastala u vrijeme i u prvim godinama poslije II. svjetskog rata- naglasili sui z NUBBiH-a.

Prva korisnica čitaonice je bila gospođa Dragana Tomašević-Karahasan, bh. književnica, književna kritičarka i novinarka.

- Poštovana članica naše biblioteke u ovoj čitaonici istražuje članke koji su objavljivani na temu Božića. Božić je tema druge knjige koja će izaći u zbirci ”Praznična književnost“. Radni naslov nove knjige je “Božić Batá”. Prvu knjigu iz zbirke ”Praznična književnost“ je izdala Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine pod nazivom ”Bajram ide...“- naglasili su.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh