open-navfaktor-logo
search
Prije 77 godina
U Mrkonjić Gradu potvrđen kontinuitet: Domovino, sretan ti Dan državnosti!
Na današnji dan, prije 77 godina u Mrkonjić Gradu održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).
25.11.2020. u 08:03
get url
text

ZAVNOBiH je bio najviši politički, predstavnički i zakonodavni organ na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine. 

Na zasjedanju u Mrkonjić Gradu potvrđen je kontinuitet državnosti BiH, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

U noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine je usvojena i Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude udružena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije. BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, te živjeti u slobodi i jednakosti.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa.

Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definirane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Povodom Dana državnosti za danas je predviđen niz ceremonija i manifestacija, od općinskog, preko kantonalnog do državnog nivoa, kojima će se obilježiti ovaj praznik, ali ove godine u uvjetima prilagođenim trenutnoj epidemiološkoj situaciji. 

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović prisustvovat će ceremoniji podizanja zastave BiH na brdu Hum, te položiti cvijeće na Spomen-obilježju Vječna vatra, na Mezarju Kovači, Spomen-obilježju djeci Sarajeva, Spomen-parku Vraca, dok će Komšić prisustvovati  i na manifestaciji na Bobovcu.

Cvijeće na ovim spomen-obilježjima položit će i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

Tim povodom i redakcija portala Faktor svim građanima BiH želi sretan Dan državnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.