open-navfaktor-logo
search
Sramota
U Mostaru transparent podrške ratnom zločincu Marku Radiću
Sud BiH proglasio ga krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima
18.11.2018. u 09:34
get url
text

Transparent s natpisom "Maka s ponosom te očekujemo" osvanuo je jutros u Mostaru, na ogradi zgrade Biskupije u ulici Biskupa Čule. Poruka se odnosi na presuđenog ratnog zločinca Marka Radića, kojem je nedavno hrvatsko pravosuđe u spornom procesu smanjilo kaznu.

Vjerovatno nije slučajno da je transparent izvješen baš danas, 18. novembra, jer je na taj dan prije 26 godina osnovana tzv. Herceg-Bosna. Često je zadnjih godina ovo bilo mjesto isticanja sličnih poruka koje su se odnosile na tzv. Herceg-Bosnu, suđenje Haškoj šestorci i slično.

Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Maki Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru. 

Marku Radiću udovoljeno je da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj umjesto u BiH, a taj transfer odobrio je ministar pravde BiH Josip Grubeša 8. oktobra 2018. godine. Prethodno je Županijski sud u Zagrebu prihvatio Radićevu molbu te je donio presudu kojom je preuzeo izvršenje presude Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.