U Mostaru otvoreno dopisništvo Hrvatske radiotelevizije

objavljeno: 09.02.2018. u 15:44

Napokon četverogodišnje pauze, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u petak je ponovno otvorila svoje dopisništvo u Mostaru te najavila otvaranje dopisništva i u Sarajevu.

Glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić kazao je kako je ponovno otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja brige te medijske kuće za hrvatski narod u BiH.

- Poznato je da je BiH, a posebno status ovdašnjih Hrvata jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja Republike Hrvatske. S BiH imamo najdužu kopnenu granicu, i u tom kontekstu, posebno je važan podatak da Hrvati u BiH još nemaju program javne televizije na svom maternjem jeziku - ustvrdio je Bačić.

Stoga, dodao je, HRT stalnim praćenjem zbivanja u BiH nastoji popuniti tu prazninu, uz česte priloge u informativnim, kako radijskim, tako i televizijskim emisijama. Podsjetio je i na redovne sedmične emisije HRT-a koje se bave temama iz života Hrvata u BiH.

Glavni direktor HRT-a napomenuo je kako će prisutnost HRT-a u Hercegovini biti mnogo veća što je posebno važno u izbornoj 2018. godini. Najavio je i kako će HRT-ovo dopisništvo u Sarajevu, osim događaja u glavnom gradu BiH, pokrivati i dio Srednje Bosne, kao i veći dio Republike Srpske.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas ocijenio je kako je otvaranje HRT-ovog dopisništva u Mostaru snažna poruka zajedništva jednog naroda u dvije domovine, kao i poruka koja govori o tome što Hrvatskoj znači hrvatski narod koji živi u BiH.

- Vjerujem da će teme koje će ovo dopisništvo obrađivati na neki način još više osvijestili i senzibilizirati Hrvate u Hrvatskoj da što bolje sagledaju i vide koji su to problemi s kojima se hrvatski narod suočava u svom svakodnevnom životu u BiH - istaknuo je Milas.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ustvrdio je kako je prekidom rada HRT-ovog dopisništva u Mostaru napravljena ogromna šteta, posebno za hrvatski narod, u kontekstu "nepostojanja kanala na hrvatskom jeziku u sistemu javnog emitera u BiH".

- BiH, kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, svoj strateški interes ima u euroatlantskim integracijama, a da bi to uistinu bilo tako korektno i vjerodostojno prikazano, uveliko će nam pomoći vaš glas s ovim predstavništvom danas ovdje, sutra u Sarajevu. Nadam se da će hrvatski narod i svi žitelji BiH imati mogućnost da na vjerodostojan, korektan i pravodoban način progovore o onome kako funkcionira BiH - kazao je Čović te još jednom podsjetio na pravo svakog naroda u demokratskom svijetu na informiranje na maternjem jeziku.

Otvaranju dopisništva u Mostaru, uz ostale, prisustvovali su državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik FBiH Marinko Čavara, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, te brojni predstavnici kantonalnih i gradskih vlasti te osobe iz kulturnog i društvenog života.

HRT je svoje dopisništvo u BiH prvi put otvorio u ratnim uvjetima, 27. jula 1992. u Širokom Brijegu.