open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na gazije
U Mostaru obilježena 29. godišnjica pogibije ratnih komandanata Juge i Imamovića
Odavanjem počasti na mostarskim Šehitlucima brojne delegacije boračkih udruženja u srijedu su obilježile 29. godišnjicu pogibije ratnih komandanata Miralema Juge i Huse Imamovića.
07.09.2022. u 13:19
get url
text

Komandanti Jugo i Imamović poginuli su 7. septembra 1993. godine na putu prema komandi 4. korpusa gdje je Imamović trebao preuzeti komandu 47. brdske brigade, a Jugo biti imenovan na mjesto pomoćnika komandanta 4. korpusa. S njima je poginula i Jugina sestra Amira.

Brigadni imam Ibrahim ef. Ćatić naglasio je u svom obraćanju kako su Miralem Jugo i Huso Imamović bili ponosni i čestiti Bošnjaci, hrabri i odvažni borci, istinske patriote, gazije i istaknuti ratni komandanti. 

- Od samog početka agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu sve svoje intelektualne i fizičke sposobnosti, svoje vojničko znanje i umijeće stavili su u službu i organizaciju odbrane BiH, u zaštiti Bošnjaka na ovim prostorima. Svojim vlastitim primjerom, svojim djelom i svojom žrtvom na najbolji način su pokazali svima nama kako se voli, čuva i brani domovina. Njihova žrtva i žrtva svih naših bosanskih šehida treba da bude primjer svima nama da danas u miru, kada je puno lakše graditi ovu našu domovinu, zaista pokažemo više ozbiljnosti i odgovornosti kada je u pitanju budućnost i izgradnja BiH - poručio je.

Po riječima predsjednika Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara Seada Salčina, pogibija ratnih komandanata Juge i Imamovića bila je veliki gubitak u jako teškom vremenu, ali, kako je kazao, "nismo imali kad žaliti, mi smo pčelinjim instinktom stali u odbranu i nadomjestili gubitke svojim dodatnim angažovanjem". 

- Radi se o školovanim oficirima bivše JNA koji su se u oskudno i teško vrijeme stavili na raspolaganje. Svega smo imali, i ljudstva i svega, ali smo bili inferiorni u naoružanju i stručnom kadru, tako da su nam Huso Imamović i Miralem Jugo došli u dobro vrijeme i od prvog dana su se s rahmetli Musom Tinjakom i ostalim momcima iz Nevesinja angažovali u izvlačenju naroda na plato Bjelimića i Glavatičeva, a zatim su došli ovdje i ušli u formacije Nevesinjskog bataljona i drugih brigada - naglasio je Salčin.

Obilježavanju godišnjice, uz ostale, prisustvovali su predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, predstavnici Gradske organizacije SDA Mostar, predstavnici Regionalnog odbora SDA istočne Hercegovine, te brojni građani i učenici. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.