open-navfaktor-logo
search
Montaža
U Mostaru nisu uzvikivali "Za dom spremni", SDP izbrisao snimak
Na društvenim mrežama večeras se pojavio snimak za koji se tvrdilo da je snimljen u Mostaru, a na kojem se vide zgrade u mraku i čuje kako ljudi horski uzvikuju fašistički pozdrav iz vremena Nezavisne države Hrvatske (NDH) "Za dom spremini".
28.03.2020. u 22:14
get url
text

Snimak horskog skandiranja "Za dom spremni" nakratko je uzburkao društvene mreže i već izazvao lavinu komentara. Snimkom se vjerovatno htjelo poručiti kako su u Mostaru uzvikivali fašistički pozdrav umjesto aplauza u 20 sati za zdravstvene radnike "na prvoj liniji" protiv pandemije koronavirusa. 

Čak ga je na svojoj zvanično Facebook stranici objavila Socijaldemokratska partija BiH (SDP). Uz snimk su napisali kako traže da Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona hitno reagira i sakcionira organizatore tog sramnog čina. Napisali su i kako se zajednički treba boriti protiv pandemije koronavirusa, umjesto ovakvih poruka. Snimak sa SDP-ove stranice se već dijelio na društvenim mrežama. 

Međutim, SDP je ubrzo izbrisao snimak sa svoje zvanične Facebook stranice, jer se ispostavilo da se radi o montaži. Potom su objavili izvinjenje i objašnjenje svog postupka. 

Na društvenim mrežama se ubrzo pojavilo i objašnjenje kako je najvjerovatnije snimak nastao. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.