open-navfaktor-logo
search
Civilna zaštita
U Mostaru 12 prijava o materijalnoj šteti od zemljotresa
Registrirani su također i odroni na Magistralnoj cesti M-17
27.11.2019. u 13:17
get url
text

Operativni centar civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaprimio je 12 prijava o materijalnoj šteti na području grada Mostara nastaloj nakon zemljotresa koji je jučer pogodio BiH. Nastale materijalne štete uglavnom se odnose na napuknuća i pucanja zidova i stubišta u zgradama i porodičnim kućama, kao i štete na ličnim automobilima u naseljima Rodoč, Zalik i drugima.

Izdvajamo neka od većih oštećenja. Kako je saopćeno iz Operativnog centra civilne zaštite HNK-a, u Pozorištu lutaka, sa krova je pao kamen (obelisk) težak 30 kg. Zatim, u naselju Kočine, pukao je potporni zid dužine 10-12 metara pored glavne saobraćajnice te prijeti opasnost da se sruši. Naime, u JU Sredjna Građevinska škola Mostar, pukotine u hodniku su dovele do ugibanja plafona koji svakog trenutka može da se uruši, poručili su iz škole.

U naselju Rodoč, urušio se dimnjak I pao na lični automobile, dok je u mjestu Rabina, ispucala fasada na lokalnoj džamiji te su pale ploče sa minareta. Operativni centar CZ-a Čapljine također je zaprimio prijave građana nakon potresa, a one se odnose na napuknuća zidova te na rušenje dimnjaka na porodičnim kućama. Prilikom urušavanja dimnjaka i crijepa s krovova oštećena su i dva vozila. Registrirani su također i odroni na Magistralnoj cesti M-17.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.