open-navfaktor-logo
search
Pomiješani osjećaji
U Memorijalnoj šumi 8.372 označen start maratona Goražde - Žepa - Srebrenica
Dolazak u Žepu očekuje se u večernjim satima, kada će učesnici maratona odati počast stradalim stanovnicima ovog mjesta. Sutra ujutro maratonci će istrčati i dionicu Žepa – Srebrenica, a dolazak u Potočare očekuje se oko 17 sati
09.07.2019. u 11:53
get url
text

 U organizaciji Atletskog kluba Goražde jutros je označen start maratona koji povezuje nekadašnje Zaštićene zone UN-a Goražde, Žepu i Srebrenicu. Start maratona označen je u Memorijalnoj šumi 8.372 u Posestri kod Goražda, kompleksu koji čuva sjećanja na žrtve genocida iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA). 

-Ovo je već četvrti maraton mira kroz enklave, maraton koji povezuje tri bivše zaštićene zone UN-a Goražde, Žepu i Srebrenicu. Osjećaji su veoma pomiješani. U Srebrenicu idemo u ime svih građana Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona da prenesemo snažnu poruku narodu Žepe i Srebrenice da smo uz njih, da suosjećamo s njima i da nikada nećemo zaboraviti ono što se desilo u proteklom ratu - rekao je Zaim Šuman, predsjednik AK "Goražde".

Nakon starta iz Memorijalne šume, maratoncima su se u Goraždu priključila i djeca iz ovog grada, koja su zajedno s njima položila cvijeće na spomen-obilježja poginulim pripadnicima policije, djeci ubijenoj tokom opsade Goražda od 1992. do 1995. godine, a potom i na centralno spomen-obilježje "Goražde, grad heroj, svojim braniocima“.

Šaban Žunić iz Sarajeva maraton kroz ratne enklave smatra plemenitom misijom i zbog toga je ponovo tu.

{$galerijaFotografija}

Motivi zbog čega smo ovdje je da na ovaj način probamo otrgnuti od zaborava ono što su prošli Bošnjaci prije 24 godine. Mi ne možemo ublažiti ničiju bol, ne možemo vratiti ničiji život, bez obzira na to koliko znoja prolili u ova dva dana, ali možemo suosjećati sa onima koji su preživjeli. Posebno mi je drago što ovdje vidim mlade momke koji nisu bili ni rođeni u vrijeme genocida nad stanovnicima Srebrenice jer oni će čuvati sjećanja na sve ono što su prošli naši sunarodnjaci - rekao je Žunić.

Dolazak u Žepu očekuje se u večernjim satima, kada će učesnici maratona odati počast stradalim stanovnicima ovog mjesta.

Sutra ujutro maratonci će istrčati i dionicu Žepa – Srebrenica, a dolazak u Potočare očekuje se oko 17 sati.

Memorijalna šuma maraton - 9. 7. 2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.