open-navfaktor-logo
search
Izvedena racija
U Meksiku uhapšen sin zloglasnog El Chapoa, uslijedila erupcija nasilja: Autobusi u plamenu, pucano na avion
Sin zloglasnog meksičkog narkobosa El Chapoa, Ovidio Guzman-Lopez, uhapšen je u Sinaloi, objavili su meksički dužnosnici, javlja BBC.
05.01.2023. u 22:41
get url
text

Njegovo hapšenje izazvalo je erupciju nasilja. Prijavljena je pucnjava i krađe automobila u gradu Culiacan u očitoj reakciji nakon što su oružane snage izvele raciju rano u četvrtak.

Meksička aviokompanija Aeromexico je objavila kako je jedan od njihovih aviona koji je trebao da poleti iz grada Culiacana pogođen mecima prije polijetanja. U pucnjavi nije povrijeđen niko od putnika ili članova posade.

Ovidio Guzmán-López smatra se visokopozicioniranim članom glavne narko bande, Sinaloe. Ta je grupa jedna od najvećih svjetskih organizacija za krijumčarenje droge.

Njegov otac Joaquín "El Chapo" Guzmán, služi doživotnu kaznu zatvora u SAD-u nakon što je 2019. proglašen krivim za trgovinu drogom i pranje novca. Njegovo suđenje otkrilo je neke od brutalnih detalja o tome kako djeluju meksički narko karteli.

Tokom racije u četvrtak koja je počela ranom zorom u Culiacanu neki dijelovi grada bili su blokirani, a stanovništvo je pozvano da ostanu u kućama. Aerodrom je također zatvoren te je otkazana i nastava u gradu, kao i druge administrativne aktivnosti.

Operacija nadzora za hvatanje Guzman-Lópeza imala je podršku američkih zvaničnika, a on je sada prebačen na sigurnu lokaciju u Mexiko Citiyju, piše BBC.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju kako zapaljeni autobusi blokiraju puteve u Culiacanu, na sjeverozapadu Meksika, dok se nasilje širi nakon izvještaja o hapšenju.

Meksičke snage sigurnosti već su jednom uhapsile Guzmán-Lópeza, i to 2019. godine, no morali su ga pustiti zbog prijetnji nasiljem njegovih pristaša.

Američki State Department tvrdi da on i njegov brat Joaquín trenutno u državi Sinaloa nadgledaju oko 11 laboratorija za metamfetamin koje proizvode oko 2.200 kg te droge mjesečno.

Također su kazali da postoje informacije da je Guzmán-López naručio ubistva doušnika, krijumčara droge i jednog poznatog meksičkog pjevača koji je odbio pjevati na njegovom vjenčanju.

U decembru je SAD ponudio nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja će dovesti do hapšenja i osude Ovidija Guzmán-Lópeza i njegove trojice braće, za koje se vjeruje da također upravljaju kartelom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.