Statistika

U Meksiku ove godine ubijeno 12 novinara, najviše na svijetu

Objavljeno: 12.09.2019. u 17:43

Ovo ljeto je bilo posebno brutalno. Krajem augusta, 42-godišnji Nevith Condes Jaramillo pronađen je izboden na smrt. Condes je vodio svoj novinski portal, a bio je voditelj emisije na radiju i postavljao je svoje priče na Facebook i YouTube

FOTO: Ilustracija

Ove godine Meksiko je nadmašio Siriju po stopi smrtnosti za novinare, zaključeno je u istraživanju koje je proveo Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku.
Mnogi smatraju da sveukupni nivo nasilja i nekažnjavanja u Meksiko predstavljaju najveći problem s kojim se meksički novinari suočavaju, ali borci za prava novinara kažu da predsjednikove žestoke riječi protiv medija ne pomažu ovakvoj situaciji.

U ovoj godini ubijeno je 12 novinara, tvrdi meksička Nacionalna komisija za ljudska prava. Neke grupe za prava novinara kazale su da je ovaj broj čak i veći.

Ovo ljeto je bilo posebno brutalno. Krajem augusta, 42-godišnji Nevith Condes Jaramillo pronađen je izboden na smrt. Condes je vodio svoj novinski portal, a bio je voditelj emisije na radiju i postavljao je svoje priče na Facebook i YouTube.

Mjesec ranije, u toku samo jedne sedmice, troje novinara je ubijeno - dvoje u južnoj državi Guerrero, a jedan u Veracruzu.

Od četiri zadnja ubijena novinara, dvoje je tražilo pomoć od meksičkog programa za zaštitu novinara, koji je osnovan 2012. godine.

Stope ubistava u Meksiku dosegle su rekordne nivoe sa prosječno blizu 100 ubistava dnevno od januara do juna ove godine, pokazuju službeni podaci. Većina nikad ne budu riješena.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador obećao je da će se boriti protiv nasilja nad novinarima i svim građanima kada je došao na vlast u decembru prošle godine. Međutim, zastupnici za prava novinara kažu kako nije postigao napredak ili da je čak pogoršao situaciju.

Svakog radnog dana u sedam sati ujutro, Lopez Obrador održava konferenciju za novinare koja može trajati više od dva sata. Povremeno se brifinzi pretvaraju u "sparing mečeve" između predsjednika i novinara.
Predsjednik često kritikuje medije, nazivajući ih konzervativnim, van dešavanja i elitističkim.

Državni i lokalni zvaničnici počeli su oponašati predsjednika, koristeći istu retoriku za napade na medije. To je posebno zabrinjavajuće, kažu zastupnici za prava novinara, s obzirom na to da su savezni zvaničnici ustanovili da su u ubistva novinara često umiješane lokalne vlasti.

Lopez Obrador brani svoj oštar stav, objašnjavajući da on samo poziva na odgovornost novinare koji loše rade svoj posao. Njegova stranka Morena u Kongresu traži reformu zakona kako bi pojačala zaštitu novinara.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije