open-navfaktor-logo
search
Podsjećanje na zločin
U masakru u Geteovoj ulici ubijeno pet osoba, stradala je cijela porodica Đorem
Danas smo kao i prethodnih godina obilježili jedan od mnogobrojnih teških zločina koji su počinjeni tokom opsade Sarajeva, kazao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica
06.07.2019. u 11:32
get url
text
Geteova ulica, Sarajevo, ratni zločin

Delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajevo 1992.-1995. i Općine Novi Grad Sarajevo položile su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Geteova na broju. 4.

Na današnji dan 1995. godine u toj ulici počinjen je zločin kada je granatama ispaljenim sa srpskih položaja ubijeno pet osoba, od kojih dvoje djece.

- Danas smo kao i prethodnih godina obilježili jedan od mnogobrojnih teških zločina koji su počinjeni tokom opsade grada. U Geteovoj ulici na današnji dan 1995. granatom je ubijeno pet nedužnih građana od kojih dvoje djece. Da tragedija bude veća ubijena je  jedna cijela porodica, porodica Đorem, bračni par Božo i Hena i njihova petogodišnja kćerka Magdalena. Osim njih ubijeni su Elvir Ahmović koji je imao 17 godina i dvadesetdvogodišnjak Nijaz Bajramović - kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

Dodao je da je porodica Đorem tog dana krenula uz pomoć UNPROFOR-a da izađe iz grada, međutim zločinci su u tom trenutku bacili na to mjesto dvije granate i ubili nedužne civile.

- Na jedan prigodan način smo danas odali počast žrtvama. Na taj način želimo da čuvamo uspomenu i istinu od zaborava, a sve to je doprinos kulturi sjećanja - kazao je Grabovica.

Obilježavanju 24. godišnjice stradanja, pored predstavnika Udruženja i Općine Novi Grad, prisustvovali su i članovi porodica, komšije i prijatelji, te predstavnici Mjesne zajednice Alipašin most.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.