- Približno polovina testiranih je pozitivna. Imamo i dalje ozbiljnu situaciju u RS-u. Ogroman je pritisak na domove zdravlja i bolnice. Da bismo nastavili i ubrzali proces vakcinacije, potrebna nam je mnogo bolja situacija, jer mi to ne možemo bez zdravstenih radnika. Nijedna mjera nije popularna, a najpopularnija je trenutno zdrava osoba - istakao je Zeljković.

Ministar zdravlja R-aS Alen Šeranić je rekao da je epidemiološka situacija u RS trenutno najteža u Banjoj Luci i Trebinju, posebno kada je u pitanju broj pacijenata na liječenju.

U Banjoj Luci se na dvije lokacije pružaju zdravstvene usluge pacijentima oboljelim od koronavirusa.

- Ovog vikenda će se osigurati 100 do 150 kreveta za UKC RS-a, jer postoji značajna potreba da se pacijenti smjeste i liječe u centralnom bloku. U Trebinju isto imamo ozbiljnu situaciju, a iz Kompenzacionog fonda biće im izdvojeno 138.000 KM za kiseonik i sve što je potrebno za terapiju oboljelima od COVID-19 - rekao je Šeranić.

Rekao je da bi u narednoj sedmici trebale doći ruske vakcine u dva kontigenta, od kojih je u jednom, manjem, oko 10.000 vakcina.