- Usložnjena je epidemiološka situacija u KS, epidemiološki podaci pokazuju povećan broj i rast novooboljelih sugrađana, što bi moglo ukazivati da ulazimo u treći val pogoršanja epidemije COVID-19. Želim zamoliti građane da se uključe u borbu protiv COVID-19 zajedno sa nama koji držimo situaciju pod kontrolom. Nema mjesta panici, ali velikoj ozbiljnosti ima – kazao je Vranić.

Istakao je da je u Općoj bolnici trenutno hospitalizirano 129 pacijenata sa koronavirusom, a da je kapacitet ove bolnice 104 kreveta.

- Prema podacima iz KCUS-a koji su dostavljeni Zavodu za javno zdravstvo KS imaju 144 bolesnika, od toga je 9 na respiratoru na Podhrastovima. Kapaciti Opće bolnice su potpuno popunjeni te će KCUS morati preuzeti pacijente koji se budu javljali u narednom periodu – kazao je Vranić.

Istakao je da se broj zaraženih uduplao.

- Posebno treba naglasiti da je naše medicinsko osoblje na izmaku snaga, mnogi od njih obolijevaju, nekoliko ih je i preminulo. Ne postavlja se pitanje samo bolničkih kapaciteta već i opskrbe tih kapaciteta. To je poruka našim sugrađanima da se pridržavaju epidemioloških mjera jer je to put smanjenja novozaraženih, a s obzirom na to ako znamo da je u okruženju počela masovna vakcinacija, a da smo mi jedini koji nemamo vakcinisanih i da nemamo ni nabavljene vakcine. I da se ni jučer nisu uspjeli dgovoriti i da je jutrošnja vijest da je AstraZeneca odložila pregovore, što znači da ni u martu ni u aprilu neće doći vakcine i da li će uopće doći – naveo je Vranić.

Kazao je kako je Vlada osigurala putem Zavoda zdravstvenog osiguranja 2,5 miliona KM i da su "legalnim putem krenuli u nabavku vakcina, kontaktiraju sa distributerima i jedna velika bh. velefarmacija je stupila u kontakt sa proizvođačima te KS ima 100.000 rezervisanih vakcina i još dodatnih 100 hiljada, ali da se čeka da odreaguje državni nivo i da sagasnost da bi mogli da planirano sprovedu u djelo".

Situacija je ozbiljna, nije alarmantna, ponovio je Vranić. Kazavši također da Vlada razmatra da se učenici osnovnih škola u martu vrate u klupe, a da se uvodi kontrola i u gradskom saobraćaju, te da je pojačan rad Kantonalne inspekcije na terenu.

- Sunce je, ljepše vrijeme. Razumijem naše građane, da su preopterećeni dugotrajnim trajanjem epidemije, ali apelujem da se svi zajedno pridržavamo epidemioloških mjera koje nisi tako drastične. Mi imamo čak i liberalnije mjere, maska, distanca, pranje ruku i pridržavanje uputa koje je izdao Krizni štab KS prateći naredbe Krizbog štaba FBiH – naveo je Vranić, te dodao:

- Mi smo kao Vlada dali uputu Zavodu za javno zdravstvo da pokuša locirati koja su to žarišta. Neupitna su žarišta zatvoreni prostori, kafane, kafići, mjesta masovnog okupljanja u zatvorenom prostoru. Nažalost, Zavod nema te mogućnosti da locira koja su to žarišta, ali iz slike koja se ukazuje jesu svi zatvoreni prostori gdje se okuplja veći broj posjetitelja uz to nepridržavajući se mjera koje su propisane.

Masovna okupljanja su ključni razlog za povećanje broja zaraženih, smatra ministar Vranić, ukoliko se ne poštuju epidemiološke mjere.

- Jedan zaraženi može da zarazi stotinu ljudi, masovna okupljanja i nepridržavanje mjera. I kroz pridržavanje mjera mi ćemo imati zaražene. Nošenje maske i distanca neće značiti da nećemo imati zaražene, kao što ni vakcina ne nudi 100 posto zaštitu. Nemamo naznake da ćemo dobiti vakcine i molimo građane da poštuju mjere – kazao je Vranić.