open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija pruge
U maju obustava tramvajskog saobraćaja, 40 autobusa će voziti putnike od Ilidže do Baščaršije
Od sredine maja u Sarajevu će biti totalno obustavljen tramvajski saobraćaj.
24.04.2022. u 22:20
get url
text

Ovu informaciju je potvrdio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta. Do obustave će doći zbog rekonstrukcije tramvajske pruge od Čengić Vile.

- Pretpostavka je da će krenuti sredinom maja taj dio prema Čengić Vili. Kada uđemo u taj dio, mi ćemo raditi jednu reviziju tramvajskog prijevoza. Prijevoz će se odvijati autobusima. Autobusa će biti dovoljno, sasvim dovoljno, da ne kažem više nego što treba. Građani to neće osjetiti – rekao je, između ostalog, Adnan Šteta prilikom gostovanja na TVSA.

Poznato je da mnoge autobuske linije koje u Kantonu Sarajevo vrši GRAS već mjesecima loše funkcionišu i građani imaju svakodnevne pritužbe. Kako će tek funkcionisati autobuski saobraćaj kada ne bude nikako tramvaja i kada još nisu došli novi trolejbusi, pitanje je koje zabrinjava sve Sarajlije.

Prema svemu sudeći, većinu autobuskog prijevoza na novoj liniji Ilidža - Baščaršija preuzet će Centrotrans, čiji autobusi većinom trenutno voze i na relaciji Ilidža – Čengić Vila.

- Centrotrans je od prvog dana rekonstrukcije tramvajske pruge kao ovlašteni prijevoznik preuzeo najvećim dijelom održavanje linija i prijevoza putnika na dijelu gdje se vrši rekonstrukcija pruge. To po ocjenama nadležnih i građana radimo dosta korektno. Taj novi način organizacije prijevoza koji podrazumijeva potpunu obustavu tramvajskog saobraćaja dok se ne sanira tramvajska pruga, zahtjeva veći broj vozila i mi i GRAS smo u obavezi da to organiziramo. Centrotrans radi na tome i napravio je kompletne analize potrebnog broja vozila. Pitanje je koliko od tog broja potrebnih autobusa GRAS može preuzeti i održavati linije. Spremni smo kao i do sada da odgovorimo na kvalitetan način i obavljamo prijevoz – kaže Safudin Čengić, direktor Centrotransa.

On ističe da će autobuska linija Ilidža – Baščaršija biti tema razgovora sa ministrom i njegovim saradnicima.

- Oni će utvrditi broj vozila koje prema njihovom mišljenju treba zadovoljiti potrebe putnika na kompletnoj trasi. Po našoj gruboj procjeni, potrebno je između 34 i 40 autobusa koji će raditi uz postojeće linije Hrasnica - Baščaršija, Dobrnja - Baščaršija, Aerodrom – Baščaršija – kaže Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.