open-navfaktor-logo
search
IZBiH
U Ljubljani sutra dodjela murasele novom muftiji ljubljanskom Nevzetu ef. Poriću
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uručit će muraselu novom muftiji ljubljanskom Nevzetu ef. Poriću na svečanosti koja će sutra biti održana u Muslimanskom centru u Ljubljani.
17.03.2022. u 11:01
get url
text

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisu-l-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu s maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Murasela se daje osobama koje posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici.

Kako je najavljeno, hutbu će kazivati reis, a svečanost dodjele murasele bit će održana nakon ikindije namaza, a predviđeno je da se okupljenima obrate, osim reisa, i predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, te novi ljubljanski muftija Nevzet ef. Porić.

U večernjim satima će u prostorijama Muslimanskog kulturnog centra biti održan i posebni prijem povodom inauguracije, kojem će prisustvovati visoke zvanice iz vjerskog, društvenog i političkog života Slovenije, među kojima predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i prethodni muftija ljubljanski Nedžad ef. Grabus.

Muftija slovenački Nevzet ef. Porić na ovu dužnost imenovan je na sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je održana 29. maja prošle godine.

Njegov prethodnik, muftija Grabus, na istoj sjednici imenovan je za muftiju sarajevskog, a murasela mu je uručena na svečanosti koja je održana 20. oktobra prošle godine u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu. 

Kako je iz agencije MINA najavljeno, reis Kavazović će održati i sastanak sa imamima Islamske zajednice u Sloveniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.