open-navfaktor-logo
search
Općina Ilijaš
U Ljubini otkriveno spomen obilježje jedinici Crni labudovi
U Ljubini u općini Ilijaš otkriveno je spomen obilježje za 25 šehida jedinice Crni labudovi, koji su poginuli u borbama Ilijašu, Olovou, Brezi i Varešu tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.
17.10.2020. u 16:47
get url
text
Crni labudovi Ilijaš

Bili su hrabra i dostojanstvena generacija koju će historija pamtiti, generacija koja se borila za državu Bosnu i Hercegovinu, za njen narod, svoju vjeru, multietničnost, multikulturalnost kao njeno bogatstvo koje ostatak Evrope nema. Bosanski čovjek se, kroz historiju, borio za tuđe interese i tuđe teritorije. Ne postoji zemlja od Kavkaza do Mađarske, Italije i Austrije gdje bosanski čovjek nije ostavljao svoje kosti za tuđe interese i tuđe ciljeve.

Ovaj put, Bosanci i Hercegovci, borili su se za svoje. Branili su svoj toprak, branili su svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Tokom ratne 1994/95. godine kada Armija Republike BiH stasava u respektabilnu vojnu silu jedinica Crni labudovi izvodila je borbena dejstva na području općina Ilijaš, Breza,Vareš, Olovo, te u sadejstvu sa drugim jedinicama iz sastava ARBiH učestvuje u oslobađanju platoa Nišićke visoravni i planine Zvijezda i strateški važnih objekata Rokoč, Kula, Obla Gar, Brgule, Okruglica Moševačko brdo, Jasen i Lipa.

{$galerijaFotografija}

Jedinica Crni labudovi formirana je 10. maja 1992. godine na prostoru općine Zvornik. Ime je dobila po narodnom heroju Mehdinu Hodžiću u narodu poznat kao kapetan Senad i Crni labud.

Sastavljena od boraca iz 56 bosanskohercegovačkih općina. Jedinica Crni labudovi je kao i Armija RBiH organizacijski jačala svakim danom svog postojanja. Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata učestvovala je u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH, navodi se u saopćenje Udruženja boraca Crni labudovi.

Za odbranu jedine nam domovine živote je dalo 79 pripadnika jedinice, a 345 ih je teže i lakše ranjeno. 22 pripadnika jedinice su odlikovana najvišim armijskim priznanjem Zlatni ljiljan.

Crni labudovi Ilijaš, 17.10.2020
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.