open-navfaktor-logo
search
Građani zabrinuti
U Livnu umro 22-godišnjak, obdukcija nije rađena, a SKB Mostar odbio uraditi test na koronavirus
U petak popodne u livanjski Dom zdravlja primljen je 22-godišnji T. S. bez znakova života. Nedugo potom u javnosti su se pojavile priče kako je mladić boravio u Zagrebu i u Livno se vratio na Sajam karijera 9. marta, a navodno je imao simptome prehlade.
23.03.2020. u 17:42
get url
text

Prema nezvaničnim informacijama koje je objavio portal Bljesak, koji je prvi problematizirao ovaj slučaj, pod policijskim nadzorom je i domaćinstvo u kojem je mladić boravio u tom razdoblju.

Nakon što su se u javnosti pojavile ove informacije, a što je opravdano izazvalo veliki strah građana zbog sveprisutne epidemije koronavirusa, iz Doma zdravlja Livno danas su se oglasili saopćenjem za javnost.

Kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, 20.marta u popodnevnim satima u Službu Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Livno dovezena je muška osoba bez znakova života, s već izraženim znakovima smrti.

- Dežurni ljekar je konstatirao smrt, te je dežurno osoblje, postupajući prema pravilima struke i važećem protokolu obveznom u takvim situacijama, izvijestilo policijsku stanicu. Na mjesto događaja odmah su došli direktorica ustanove dr. Ljiljana Mladina, dr. Dijana Mamić, direktorica Zavoda za javno zadravstvo Livanjskog kantona i voditelj HMP dr. Edin Brkić, jer ih je glavna medicinska sestra Hitne pomoći Anela Pešić, telefonski informirala da se preminuli prije tri sedmice vratio iz Zagreba i da je imao "nekakve simptome viroze" - navodi se u saopćenju iz Doma zdravlja.

Dalje navode da su na mjesto događaja izašli i pripadnici policije, koji su obavijestili kantonalnu tužiteljicu, nadležnu za davanje naloga za obdukciju.

- Obzirom na trenutnu epidemilošku situaciju, a zbog sumnje da je postojala mogućnost da je preminuli zaražen koronavirusom, te radi zaštite sveukupnog stanovništva naše općine, direktorica je insistirala da se utvrdi tačan uzrok smrti, što je jedino moguće obdukcijom. Telefonski je pozvala kantonalnu ministricu zdravstva Vasiliju Broćetu, predsjednika Kriznog štaba civilne zaštite Ivana Jozića, upućujući ih na neophodnost provedbe obdukcije. Od ministrice zdravstva telefonski je dobila informaciju da nadležna kantonalna tužiteljica ne smatra da je potrebno obaviti obdukciju! - navodi se dalje u saopćenju.

S obzirom na razvoj situacije, sljedeći korak za utvrđivanje eventualne zaraženosti koronavirusom bilo je uzimanje brisa preminulom i članovima porodice, ali kako su naveli iz Doma zdravlja, budući da Livanjski kanton ne posjeduje briseve na COVID-19, direktorica Doma zdravlja je predlagala hitno slanje vozila u Mostar po briseve.

- Direktorica Zavoda za javno zdravstvo LK telefonski je kontaktirala dr. Skočibušića, infektologa u SKB Mostar, koji joj je telefonski saopćio da nam se ne mogu izdati brisevi jer to nije u skladu s njihovim protokolom! Služba HMP se odmah izmjestila u prostorije Obiteljske medicine, dok je prostor HMP dezinficiran, a tri radnika koji su bili u službi poslani su u samoizolaciju. Dr. Dijana Mamić uzela je epidemiološke podatke od članova porodice, te nas izvijestila da bi kantonalni Zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak trebao dobiti testove/briseve - navode iz Doma zdravlja.

Objekat Hitne pomoći je u subotu ujutro ponovno dezinficiran nakon konsultiranja direktorice sa direktorom Federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

- Dakle, Dom zdravlja Livno je poduzeo sve moguće mjere koje su bile u našoj nadležnosti i primijenio sve procedure u cilju zaštite stanovištva i sprečavanja širenja zarazne bolesti - navode iz Doma zdravlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.