open-navfaktor-logo
search
Zvanični podaci
U KS više od 10.000 vlasničkih pasa: Ako ne registrujete ljubimca plaćate visoku kaznu
Šetajući ulicama bh. prijestolnice ne možete da ne primijetite da veliki broj građana na povocu vodi svog četveronogog ljubimca ili čak više njih. Prema zvaničnim podacima Agencije za označavanje životinja BiH, koje nam je ustupila kantonalna veterinarska inspekcija, u Kantonu Sarajevo registrirano je 10.858 pasa.
26.10.2020. u 07:33
get url
text

Zanimljivo je da najviše vlasničkih pasa ima u općini Novo Sarajevo – 2.439, općini Centar 1.940 i na Ilidži 1.621, dok ih je najmanje registirano u Trnovu – 37.

Prema odredbama Zakona o veterinarstvu BiH, sve prisutne životinje na teritoriji Bosne i Hercegovine moraju da budu identifikovane i njihova kretanja moraju biti registrovana, uključujući i pse. Osim ovim Zakonom, obaveza registracije propisana je i Zakonom o veterinarstvu FBiH, kao i Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja.

- U skladu sa propisima na snazi, svi psi upisuju se u centralni registar odnosno državnu bazu podataka, koji vodi Agencija za označavanje životinja BiH. Upisivanje pasa u registar je obavezno za sve držaoce pasa. Regitracija psa podrazumjeva trajno označavanje, identifikaciju psa mikročipom, te unos podataka o identifikaciji i vlasništvu u odgovarajuću ispravu, pasoš, kao i u registar životinja, odnosno pomenutu državnu bazu podataka – objasnio je Selmir Velić, glavni veterinarski inspector u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.

Pri svakom inspekcijskom nadzoru i kontoli, koja uključuje fizički ili dokumentacijski pregled psa obavezno se provjerava da li je vlasnik registrirao životinju, odnosno da li je pas identifikovan i njegovi podaci uneseni u pasoš i registar na državnom nivou.

- Mjere zdavstvene zaštite poput vakcinacije protiv bjesnila, provode se tek pošto je životinja, pas, propisano označen, odnosno identifikovan i posjeduje odgovarajući pasoš, u koji se upisuju podaci o vakcinaciji, čišćenju od parazita i drugo – istakao je.

Velić je dodao da se vlasniku životinje koji nije označio psa, ne posjeduje pasoš i nije registrovao životinju putem mjerodavne veterinarske organizacije, određuje upravna mjera otklanjanja nedostataka u što kraćem roku, kao i kazna od 300 KM.

- Vakcinacija pasa, vođenje registra pasa, te izdavanje službene isprave o tome obaveza je veterinarske organizacije, na zahtjev vlasnika ili držaoca životinje. U skladu sa Zakonom o veterinarstvu FBiH, veterinarska organizacija koja na zahtjev držaoca životinje ne pruži odgovarajuću uslogu ili pomoć, može se sankcionisati novčano kaznom u iznou 8.000 KM – kazao je.

U slučaju da vlasnik odbija provesti naređenu mjeru inspktora, osim novčane sankcije donosi se i Zaključak o prinudnom izvršenju novčanim kažnjavanjem, te određuje novi rok za izvršenje.

- Zaključkom se osigurava mjera sve dok ne bude izvršena, u suprotnom odredit će se mjera oduzimanja predmeta prekršaja, odnosno životinje i predati u sklonište ili drugom zainetersiranom licu – naglasio je Velić.

Naš sagovornik je napomenuo da veterinarska organizacija koja utvrdi da vlasnik odbija provođenje zakonom propisanih obaveza zaštite zdravlja, uključujući i identifikaciju životinja kao osnov za kontrolu bolesti, dužna je u roku 24 sata izvjestiti nadležnu veterinarsku inspekciju radi poduzimanja daljih mjera iz svoje nadležnosti.

- Nedavanje potrebnih podataka nadležnoj inspekciji od veterinarske organizacije kažnjivo je u iznosu od 3.000 KM za pravno lice veterinarske organizacije i 1.000 KM za odgovorno lice – kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.