open-navfaktor-logo
search
Posljednja 24 sata
U KS nema preminulih, sedam novozaraženih koronavirusom
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus bilo pozitivno sedam osoba od testiranih 437. Od Covid-infekcije se oporavilo devet osoba, a nije bilo preminulih.
09.06.2021. u 10:04
get url
text

Od pomenutog broja novozaraženih tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 46 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 26, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 20. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, nije bilo ni otpuštenih osoba sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 207 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.111 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.533 osobe zaražene koronavirusom i 51.043 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 31 pacijent, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 78 PCR uzoraka.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršeno 181 PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 103 poziva, a obavljeno je i 120 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Jučer je u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom dato više od 2.700 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas. Za danas je planirana i revakcinacija uposlenih u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.