open-navfaktor-logo
search
Imunizacija
U KS na raspolaganju 768 trećih doza vakcine Pfizer, a od srijede i 3.210 prvih doza
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u KS obavještavaju građane da će u srijedu, 27. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo biti na raspolaganju 3.210 prvih doza i 528 trećih doza Pfizer vakcine.
25.10.2021. u 13:01
get url
text

Podsjećamo i da u Zetri već traje vakcinacija građana trećom dozom ove vakcine, i to sa 240 doza, koliko ih trenutno ima na raspolaganju. Treću dozu AstraZenece ili Sinopharma moguće je primiti na punktovima u domovima zdravlja.

Ministarstvo i ova radna grupa pozivaju na treću dozu vakcine protiv koronavirusa osobe starije od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, a to su: osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobe na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobe koje primaju visoke doze steroida.

Za treću dozu potrebno je pribaviti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze, te priložiti i iskaznicu o imunizaciji sa prve dvije doze, bez čega se neće moći pristupiti vakcinaciji. Vakcinacija u Zetri će trajati do nedjelje, 31. oktobra ove godine, nakon čega se proces imunizacije nastavlja odvijati na punktovima u domovima zdravlja.

U Domu zdravlja Centar organiziran je vakcinacijski punkt koji će od ponedjeljka, 1. novembra ove godine, preuzeti imunizaciju stanovnika Općine Centar.

Prema najavama Federalnog ministarstva zdravstva, vakcine proizvođača Moderna neće biti na raspolaganju ove sedmice, a o njihovoj isporuci u Kanton Sarajevo Ministarstvo zdravstva će blagovremeno obavijestiti javnost.

Iz ovog resornog ministarstva ponavljaju poziv svim građanima koji su primili AstraZeneca vakcine, a kojima je prošlo više od četiri ili šest sedmica od prve doze, da do 31. oktobra ove godine pristupe revakcinaciji, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.