open-navfaktor-logo
search
Testirana 1.524 uzorka
U KS 568 novozaraženih koronavirusom
Analizom 1.524 uzorka potvrđeno je 568 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo tokom jučerašnjeg dana. 
22.03.2021. u 11:09
get url
text

Od ovog broja novozaraženih, njih 395 (69,54 posto) pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Jučer je preminulo 15 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. U istom periodu od infekcije ovim virusom oporavile su se 502 osobe. 

Na bolničkom liječenju nalazi se 705 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo 518, a na Covid odjelu Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš" 187 osoba. Pomoć respiratora koristi 18 pacijenata, dok kiseoničku potporu koristi 71 pacijent. Sa bolničkog liječenja jučer je otpušteno 49 pacijenata. 

FOTO: Press KS

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.594 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih osoba je 699, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 1.164. U samoizolaciji se nalazi 7.184 osoba. 

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, ali i hospitaliziranih osoba, apelira se na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

- U uslovima značajnog i brzog širenja Sars-CoV-2 virusa u Kantonu Sarajevu, kao i cijeloj BiH i zemljama regiona, a u cilju zaustavljanja zaraze, neophodno je strogo poštovati mjere lične zaštite - pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Kretanje svesti na manju mjeru. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.