open-navfaktor-logo
search
INOBiH
U krugu sarajevskog preduzeća Zrak ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve
Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas u krugu sarajevskog preduzeća namjenske industrije Zrak.
13.01.2023. u 11:20
get url
text

Posmrtne ostatke koji su se nalazili na površini terena pronašli su slučajni prolaznici te je odmah potom alarmirana policija kao i Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

{$galerijaFotografija}

Prema informacijama Instituta za nestale sobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvama koje su nestale 1992. godine na području Sarajeva.

Posmrtni ostaci žrtava nakon ekshumacije bit će prebačeni u prostorije JKP Gradska groblja Visoko gdje će uslijediti njihova kriminalističko-tehnička i sudsko-medicinska obrada.

Također će se izuzeti i koštani uzorci sa ciljem identifikacije žrtve putem DNK metode.

U narednim danima će se na ovom lokalitetu nastaviti i pretraživanje ovog lokaliteta, odnosno terena obraslog u šiblje, a u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopćili su da se na mjestu događaja nalazi istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, te da se postupa pod nadzorom postupajućeg tužioca. 

- Osim posmrtnih ostataka pronađeni su i ostaci odjeće, kao i lični predmeti za koje se pretpostavlja da pripadaju pronađenoj osobi - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Ekshumacija, preduzeće Zrak, sarajevo, 13.01.2023.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.