navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čarolija

U Konjicu održan revijalni festival sevdalinke

Ustanova "Narodni univerzitet Konjic" u Konjicu nastavlja sa promocijom i očuvanjem tradicionalne baštine - pjesme sevdalinke.

Objavljeno: 06.08.2020. u 08:10
get url
text

Ova ustanova je prva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu relaizirala festival sevdaha i došao je red na "Konjic sevdah 2020". Festival je tradicionalno dio projekta "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine", a prije 20 godina otvoren je sa rahmetli Safetom Isovićem, kao specijalnim gostom, te kasnije nastavljen sa: Zekerijahom Džezićem, Omerom Pobrićem, Zehrom Deović, Feridom Avdićem, Edinom Pandurom, Enesom Begovićem, Ibrahimom Jukanom, Damirom Imamovićem, Ansamblom "Divanhana & Vanja Muhović", Ansamblom "SevdahArt" iz Sarajeva, Ansamblom "Divanhana & Lejlom Ćatić" i Ansamblom "Bosanski lonac". Kao gošća bila je i najpoznatija sevdah interpretatorka Hanka Paldum.

U ovoj godini repertoar je poboljšan specifičnim konceptom, sevdahom koji posebno miriše uz aranžmane konjičkog sastava "Maratonci", u kojem sudjeluju afirmisani instrumentalisti: Fadil Buturović, Vanja Alikadić, Dino Džumhur, Almir Batan Macić, Damir Macić i Harun Subašić. Konjička publika je uživala u solističkom nastupu Alme Subašić i Zanina Berbića, a na samom početku festivalski program su otvorili polaznici Muzičke škole "Harmonika" pod vođstvom mentora Adnana Lape.

Kroz ovu sevdah čaroliju, uz najljepše priče o tradicijskim vrijednostima naše duhovne baštine, Konjičane su oduševili glumci Minka Muftić i Armin Omerović. Za vizual i scenografske detalje pobrinuo se Muamer Ćukle, a tehničku realizaciju projekta pomogli su Muhamed Krnjić, Semir Hadžajlić i Fadil Herić.

O jubileju ovogodišnjeg dvadesetog revijalnog festivala sevdalinke "Konjic sevdah 2020", govorio je, u ime organizatora, Benjamin Mušinović, direktor Ustanove "Narodni univerzitet Konjic" u Konjicu, istaknuvši važnosti artističkih vrijednosti koju baštini Konjic već dvadeset godina, uz riječi zahvalnosti prema publici, koja je iskoristila ovu priliku da uživa i veoma disciplinirano poštuje sve mjere koje je organizator morao poduzeti. Bez obzira na veoma tešku situaciju, bitno je ostati povezan i održati kontinuitet u produkciji kvalitetnih umjetničkih sadržaja.

U 2020. godini Ustanova ima namjeru realizirati projekat "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine" u kojem će objediniti, kroz više različitih programa, sve segmente djelatnosti. To podrazumijeva da će Centar za kulturu u prostorijama velike scene Narodnog univerziteta, pored pomenutog Festivala sevdalinke za afirmisane izvođače, prirediti prateći off program pod nazivom "Takmičenje osnovnih škola općine Konjic u očuvanju tradicionalne baštine pjesme sevdalinke", uz nadzor stručnog, akademskog žirija i profesionalnog muzičkog ansambla.

Zavičajni muzej, u sklopu istog projekta, nastavit će sa promocijom kulturno-povijesnog nasljeđa BiH i to, posebno, kroz programe za mlade ljude, za koje će se kroz etnološku, arheološku i historiografsku zbirku, prirediti neizostavne edukativne radionice, saopćio je Narodni univerzitet Konjic.