open-navfaktor-logo
search
HNK
U Konjicu najteža situacija, izolatorij spreman, ali nema infektologa
Na konferenciji za medije Kriznog štaba HNK u Mostaru obratio se i Fadil Tatar, načelnik Štaba civilne zaštite Općine Konjic, koji je kazao kako je ova sredina žarište koronavirusa u FBiH.
27.03.2020. u 13:47
get url
text

On je danas na sastanku sa zvaničnim predstavnicima viših nivoa vlasti nastojao osigurati neophodnu pomoć te se nada da će im biti pozitivno odgovoreno.

- Uputili smo apel za kadrovsko osposobljavanje. Epidemiolog u Konjic je došao trećim kanalima, ali nam je potreban infektolog, on je ostao neriješen. Ta osoba vodi čitav proces liječenja i nadamo se da ćemo uspjeti riješiti - kazao je Tatar.

Na pitanje o informacijama da je preminuli u Konjicu prekasno testiran, Tatar je rekao kako je urađeno sve onako kako je struka savjetovala. On je dodao kako zbog nedostatka testova tri dana nisu radili testiranja.

- Sporno je i što Općina Konjic nema adekvatnu medicinsku opremu koja bi trebala pratiti rad - rekao je Tatar i dodao da očekuju isporuku od 3 hiljade testova kao donaciju poduzeća Igman.

Kazao je da je izolatorij u motelu "Konjic" spreman i već sutra može početi raditi, ali je problem to što nema infektologa koji bi morao voditi proces liječenja.

Kazao je da informacije u pojedinim medijima kako su neke osobe više puta testirane, a one kojima je to bilo neophodno nisu, nisu tačne, te da se postupalo po uspostavljenom protokolu. 

Konjic trenutno bilježi 20 zaraženih od koronavirusa, a jedna osoba je preminula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.