open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke Vranića
U kojim privatnim ustanovama se može uraditi MRI pregled, koliko košta, refundira li ZZOKS cijeli iznos, koliko se čeka
Zbog privremenog zastoja u radu aparata magnetna rezonanca (MRI) u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, jučer je građane obavijestio da "svi koji su bili zakazani na MRI pregled na KCUS-u, to mogu obaviti u bilo kojoj privatnoj ili javnoj zdravstvenoj ustanovi, a novac će im biti refundiran preko Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZOKS)".
19.05.2023. u 20:01
get url
text

Zbog ovakve odluke ministra Vranića nekoliko građana pozvalo je redakciju Faktor navodeći kako iz Ministarstva nisu dobili informaciju - u kojim privatnim ustanovama mogu dobiti ovu vrstu zdravstvene usluge, te s obzirom na to da se radi o skupom pregledu - da li će im biti refundiran cijeli iznos, kao i koliko će čekati na povrat novca?

Šta kažu u privatnim ustanovama

Pozvali smo, u ulozi pacijenta, nekoliko privatnih poliklinika u Sarajevu u kojima se može izvršiti MRI pregled.

U poliklinici Eurofarm kazali su nam kako će pacijent njima platiti MRI pregled, a onda refundaciju troškova tražiti putem ZZOKS.

- Cijena MRI pregleda abdomena i zdjelice pretežno se radi sa primjenom kontrasta i košta 605 KM. Ako plaćate putem kartice. popust je 10 posto. Pacijent će dobiti račun i fakturu koje će odnijeti u ZZOKS - kazali su u Eurofarmu.

I u poliklinici "Dr. Al Tawil" može se uraditi pregled magnetnom rezonancom, ali u konkretnom slučaju od Ministarstva zdravstva KS još nisu dobili nikakvu obavijest.

- Nemamo potpisan nikakav ugovor niti znam hoće li to i biti urađeno. Pozovite za 15 ili 20 dana, možda ćemo imati konkretniju informaciju - naveli su iz ove poliklinike.

U poliklinici Agram MRI pregled cijelog abdomena košta 670, a glave 350 maraka.

- Nemamo direktan ugovor, ali pacijent može doći i uraditi pregled. Nama će platiti punu cijenu usluge, a onda refundaciju izvršiti u ZZOKS po cjenovniku Ministarstva zdravstva KS. Tako je barem bilo prošlog ljeta - kazala je uposlenica poliklinike Agram navodeći kako ne zna koliko košta pregled MRI po cjenovniku Ministarstva.

Kako navode iz ZZOKS, za podnošenje zahtjeva za refundaciju utrošenih sredstava za MRI pregled u periodu od 1. maja i dalje, potrebno je dostaviti slijedeću dokumentaciju za refundaciju sredstava o izvršenom pregledu u nekoj od registriranih zdravstvenih ustanova:

- Zahtjev za refundaciju (na šalteru bilo koje poslovnice ZZOKS).

- Uputnicu za MRI pregled na kojoj je naznačen termin zakazanog pregleda sa pečatom ustanove. Ukoliko osiguranik nema navedenu uputnicu, Zavod će po službenoj dužnosti tražiti potvrde od KCUS-a o zakazanom terminu.

- Fiskalni račun iz registrirane zdravstvene ustanove sa decidno navedenom pruženom uslugom na ime osiguranika.

Rok za rješavanje zahtjeva

Iz Zavoda dodaju kako će se zahtjevi rješavati u najkraćem mogućem roku.

Na pitanje, Da li će ZZOKS građanima isplaćivati novac po cjenovniku privatne zdravstvene ustanove ili onom kojeg je utvrdilo Ministarstvo zdravstva KS, a kojeg spominju pojedine privatne zdravstvene ustanove, iz ZZOKS odgovaraju kako će se isplate vršiti u punom iznosu, a sve u cilju zaštite prava osiguranika na  zdravstvenu zaštitu i uputama resornog ministarstva.

- U skladu sa obavještenjem Ministarstva zdravstva KS od 19. maja 2023, kojim su nas informisali da od 1. maja na KCUS-u aparat za MRI preglede nije u funkciji, naručeni osiguranici nisu mogli dobiti usluge pregleda. Po preporuci Ministarstva svi osiguranici koji imaju već zakazane termine od 1. maja, do uspostavljanja u funkciju MRI aparata, imaju pravo uraditi pregled u registrovanim zdravstvenim ustanovama.

Da bi se izbjegle nedoumice svi osiguranici koji su imali termin od 1. do 20. maja mogu obaviti pregled u narednom periodu ili ukoliko su već obavili pregled, a zakazani termin na KCUS-u je bio od  1. maja,  mogu se obratiti Zavodu. Osiguranici koji imaju zakazan termin od 20. maja i dalje, mogu obaviti MRI pregled na dan zakazanog termina na KCUS-u. S obzirom na to da ne znamo koliko će dugo MRI aparat biti izvan funkcije, molimo građane da poštuju upute - naveli su iz ZZOKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.