open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
U Kljunima obilježena 28. godišnjica zločina nad stanovništvom Nevesinja
U organizaciji udruženja i pravnih subjekata koji okupljaju nevesinjske Bošnjake u nedjelju je kod spomen obilježja u Kljunima obilježena 28. godišnjica zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom u Nevesinju.
29.06.2020. u 11:31
get url
text

Obilježavanje godišnjice proteklo je u znaku marša mira preko planine Velež, trasom kojom su nevesinjski Bošnjaci 1992. godine prešli na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, saopćili su organizatori.

- Na ovaj način prisjetilo smo se golgota kroz koje su prolazili naši sunarodnjaci. Učesnici marša su se prisjetili kako je bilo teško preći taj put u strahu, kakva su iskušenja imali oni koji su taj put prelazili, bez hrane i vode, ne za jedan, dva, već i po desetak dana. Na ovaj način smo postigli i vaspitni i obrazovni cilj - istaknuo je predsjednik organizacionog odbora obilježavanja godišnjice Šerif Bojčić.

- Istim tim pravcem u jeku agresije HVO-a i HV-a, u najtežim danima borbi Armije RBiH za Mostar, s krajnjih periferija slobodne konjičke teritorije dopremljena je municija i naoružanje neophodno za deblokadu Mostara iz potpunog neprijateljskog obruča - dodao je Bojčić.

U maršu mira, koji je predvodio Nedžad Čamo, jedan od aktera u akcijama spašavanja civilnog stanovništva, sudjelovalo je više od stotinu mladića i djevojaka iz skoro svih hercegovačkih gradova.

- Put je vrlo zahtjevan. Iz godine u godinu sve više ga šumsko rastinje zatire. Uprkos tome znatiželja i volja učesnika bili su na visokom nivou i daleko iznad svake prepreke. Važno je da se i na ovaj način sjećamo naših šehida koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i našu slobodu - kazao je Čamo.

Zvanični program i obraćanja zvaničnika, uslijed pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, ove godine su izostali.

- Mi smo danas vidjeli koliko je ovaj narod, iako nam okolnosti uslijed propisanih mjera zdravstvene zaštite, opredijeljen za očuvanje svog dostojanstva i pijeteta prema žrtvama agresije. Mi smo tu da gradimo Bosnu i Hercegovinu. Mi smo danas zbog toga tu - poručio je Bojčić.

Pred poklanjanje hatma dove brojne delegacije iz javnog i političkog života proučili su Fatihu i položile cvijeće na spomen-obilježju.

U junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata ili 9,1 posto, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po postotku stradanja. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Komisija za traženje nestalih još traga za posmrtnim ostacima 120 Bošnjaka Nevesinja, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.