Riječ je o modelu "audi Q5" e-tron koji će uskoro imati premijeru, a koji je namijenjen kineskom tržištu.

Baziran na MEB mehaničkoj platformi VW grupacije namijenjenoj električnim automobilima, Q5 e-tron dijeli međuosovinsko rastojanje sa Volkswagenom ID.6.

To znači da ima prostranu i praktičnu putničku kabinu u koju vjerovatno može da se smjesti do tri reda sjedišta i 7 osoba.

Predviđene su tri pogonske varijante - dvije sa po jednim i jedna sa dva elektromotora i pogonom na sva 4 točka.

Bazični 35 e-tron ima elektromotor od 180 KS (132 kW), dok nešto jači 40 e-tron posjeduje jedinicu od 204 KS (150 kW). Obje opcije imaju zadnji pogon.

U vrhu ponude bit će 50 e-tron sa dva elektromotora. Slabiji, na prednjoj osovini, isporučuje 109 KS (80 kW), a snažniji, koji se nalazi pozadi, proizvodi 204 KS (150 kW).

Zahvaljujući ovakvoj konfiguraciji, Audi Q5 50 e-tron ima pogon na sva 4 točka.

Podaci o bateriji nisu poznati, ali očekuje se ona iz VW ID.6 kapaciteta 77 kWh. U Volkswagenom modelu baterija osigurava autonomiju od blizu 590 km, prema koneskom NEDC mernom standardu.

Više detalja o Audiju Q5 e-tron bit će poznato nakon premijere, a u prodajne salone u Kini ovaj automobil stiže krajem godine. Pretpostavlja se da se neće izvoziti iz te zemlje, a za kupce u Evropi i SAD Audi u istoj klasi priprema nešto luksuzniji Q6 e-tron koji stiže na tržište u drugoj polovini 2022.