open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
U Kijevu eksplozije, Biden traži 33 milijarde dolara pomoći: Nije jeftino, ali odustajanje je još skuplje
Dvije eksplozije odjeknule su u centru Kijeva za vrijeme jučerašnje posjete Antonija Guterresa, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
29.04.2022. u 08:08
get url
text

Prema poruci ukrajinske Državne službe za hitne slučajeve koja je objavljena na Telegramu, stambena zgrada je djelimično uništena kao rezultat neprijateljskog granatiranja Kijeva.

Požari izazvani bombardiranjem prijavljeni su u 20.13 sati po lokalnom vremenu u četvrti Ševčenkovski u glavnom gradu Ukrajine.

Bijeg Igora Volobujeva

Požar u zgradi od 25 spratova ugašen je do 21.25 sati nakon što je izgorjela ukupna površina od 100 metara kvadratnih i prouzrokovala djelimično uništenje prvog i drugog sprata.

- Prema preliminarnim podacima, pet osoba je spašeno, a deset je povrijeđeno - izvijestili su dodajući da se brojke još provjeravaju.

Joe Biden, američki predsjednik, traži od Kongresa 33 milijarde dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći kao podršku Ukrajini. On je rekao da je "kritično" važno da američki zastupnici odobre sporazum, za koji je kazao da će pomoći Ukrajini da se odbrani.

Prijedlog uključuje više od 20 milijardi dolara vojne pomoći, osam i po milijardi dolara ekonomske pomoći i tri milijarde dolara humanitarne pomoći.

- Nije jeftino, ali odustajanje od agresije bit će još skuplje ako dopustimo da se to dogodi – rekao je američki predsjednik.

Biden je kazao da je američka vojna podrška Ukrajini do sada uključivala 10 komada protivtenkovskog oružja za svaki ruski tenk koji se rasporedio po Ukrajini.

Bivši izvršni direktor ruske Gazprombanke izjavio je da je pobjegao iz Rusije u Ukrajinu u nadi da će se ona naoružati protiv invazije Moskve i da vjeruje da predsjednik Vladimir Putin vodi Rusiju u katastrofu.

Igor Volobujev, (50), koji ima ruski pasoš i donedavno je bio potpredsjednik Gazprombanke, rekao je Reutersu u intervjuu u glavnom gradu Kijevu da je bio prisiljen na taj čin zbog ukrajinskih korijena i porodice.

Ovaj javni prebjeg poseban je zbog svoje visoke uloge u kompaniji koja je u srcu ruskog establišmenta i kojom predsjedava Alexei Miller, izvršni direktor plinskog diva Gazproma, koji je bliski Putinov saveznik.

Također, on ilustrira mrežu porodičnih veza između dvije zemlje koje su u ratu.

Volobujev je rođen u Oktirki u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Sumi, u koju su se ruske snage slijevale krajem februara.

- Došao sam ovdje braniti svoju domovinu jer je rat počeo na mjestima kao što je moj rodni grad Oktirka - to je bio jedan od prvih gradova koji je pogođen bombardiranjem - rekao je Volobujev.

Rusija nema budućnost

U Ukrajinu je stigao 2. marta i na granici je izjavio da se želi pridružiti ukrajinskim snagama teritorijalne odbrane. Kaže kako su mu rekli da ne treba i da imaju dovoljno svojih ljudi s vojnim iskustvom.

Odbio je precizirati kako je napustio Rusiju i uspio doći do Kijeva.

Volobujev je rat opisao kao grijeh i bio je kategoričan u svojoj kritici Putina.

- Rusija nema budućnost. Mislim da će se ova zemlja (Rusija) raspasti. Putin je Rusiju već doveo do katastrofe - rekao je Volobujev i dodao:

- Ne bojim se! Da sam tražio sigurnost, ne bih dolazio ovamo, nastavio bih živjeti dosadašnjim životom u izobilju i sve bi bilo dobro. Znao sam da idem u rat - kazao je Volobujev.

Izjavio je da se protivio aneksiji Krima, ali da je posljednjih osam godina odlučio izabrati dobrobit svoje porodice u odnosu na dobrobit Ukrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.