open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
U KCUS-u je testirano oko 25.000 uzoraka, što je omogućilo stvaranje najbrojnije "banke" sojeva SARS-CoV-2
Od početka COVID-19 i identifikacije novog koronavirusa (SARS-CoV-2), laboratorije širom svijeta generišu podatke o sekvencama njegovog genoma doprinoseći razumjevanju ovog oboljenja i istraživanju odgovarajuće terapije i vakcine.
08.06.2020. u 09:54
get url
text

Sekvence genoma su, između ostalog, neophodne u razvoju dijagnostičkih testova, praćenju pandemije, te iznalaženju odgovarajućih mjera prevencije i kontrole.

- U KCUS je do sada testirano oko 25.000 uzoraka na COVID-19, što je omogućilo stvaranje najznačajnije i najbrojnije "banke“ sojeva SARS-CoV-2 za brojna istraživanja, značajna  za akademsku zajednicu BiH - saopćeno je danas iz KCUS-a.

S tim u vezi, navodi se dalje u saopćenju, u saradnji sa eminentnom Referalnom laboratorijom SZO Charité u Berlinu, na čelu sa  prof. Christian Drostenom urađeno je sekvenciranje prve grupe izolata SARS-CoV-2. Time FBiH trenutno raspolaže sa prvih 27 sekvenci kompletnog genoma izoliranog virusa, predhodno detektovanih na OJ Klinička mikrobiologija KCUS. 

- U narednim danima očekujemo njihov unos u međunarodnu bazu podataka (GISAID –www.gisaid.org), kako bi bile uporedive sa genomom virusom iz ostatka svijeta. Ovo je revolucionarno za cijelu akademsku zajednicu u BiH, jer nas uvrštava u svjetsku bazu kompletnih genoma ovog virusa. Filogenetski podaci koji upoređuju genom naših izolata virusa sa drugim, omogućiti će molekularno-epidemiološko praćnje cirkulisanja virusa na ovom geografskom području, prisustvo endemskih sojeva, te import novih varijanti SARS-CoV-2. O svim narednim dešavanjima na ovom polju, blagovremeno ćemo obavještavati širu akademsku zajednicu - saopćeno je iz KCUS-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.