U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 80 osoba. Nije bilo preminulih od posljedica ove infekcije. Trenutno je na bolničkom liječenju 97 pacijenata, od kojih je 74 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 42. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih sedam koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti. 

Kanton Sarajevo danas bilježi 498 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 1.522 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.249 osoba zaraženih koronavirusom i 52.448 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 73, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 121.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 166 pacijenata, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 519 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 164 poziva, a obavljeno je i 100 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.