open-navfaktor-logo
search
Ozbiljan odziv
U Kantonu Sarajevo počela velika akcija pošumljavanja: Plan zasaditi pola miliona sadnica
Akcijama na nekoliko lokaliteta danas je počela velika akcija pošumljavanja u Kantonu Sarajevo, a plan je da se u narednom periodu zasadi pola miliona sadnica.
30.10.2021. u 13:43
get url
text

Riječ je o akciji koju je Vlada KS usvojila na inicijativu Ministarstva privrede, a realizacija je planirana u dvije faze, odnosno akcije tokom jeseni i proljeća. Za realizaciju i nadzor projekta zaduženo je KJP "Sarajevo-šume".

Pošumljavanje se danas vrši na dvije lokacije, na području Grdonja u općini Stari Grad te na širem području Srednjeg, općina Ilijaš. Akcije provode lovačka udruženja "Sarajevo" i "Srednje".

Resorni kantonalni ministar Adnan Delić pridružio se učesnicima akcije na Grdonju i istakao da je ovo izuzetno važna akcija masovnog pošumljavanja šireg područja Kantona Sarajevo.

- Živimo u vremenu velikih globalnih izazova kada je u pitanju zaštita okoliša i klimatskih promjena. Zagađenje zraka je sve veće, a evo jedan od naših ciljeva je sadnja što većeg broja sadnica kako bi učinili kvalitetnijom našu šumu koja je u mogućnosti da apsorbuje te negativne čestice. Cilj nam je razvijanje svijesti o očuvanju okoliša, o zaštiti šuma, koje pokrivaju 64 posto teritorije Kantona Sarajevo - kazao je Delić.

Ističući kako akcija pošumljavanja ima i edukativni karakter, Delić je kazao da je plan uključivanje i obrazovnih institucija s idejom da se učenici i studenti izvedu na teren da sade drveće za svoju budućnost i da se razvija njihova svijest o važnosti svih funkcija šuma.

Centralni skup je planiran 25. novembra, na Dan državnosti BiH, a Delić je kazao da se i na taj način želi jačati svijest o važnosti državnosti i domovine. Izvršni direktor Oblasti za šumarstvo pri preduzeću "Sarajevo-šume" Rizo Tabaković istakao je da vrijeme pogoduje akciji pošumljavanja i da je to naišlo na veliki i ozbiljan odziv zainteresiranih i da su veoma dobri izgledi da se ostvare zacrtani ciljevi.

- Ove akcije treba iskoristiti kao akcije edukativnog karaktera. Naravno, imamo tu i korist, jer sadnja 500.000 sadnica je velika korist za preduzeće, ali i za sve građane, jer time dobijamo opće korisne funkcije šume, a one su nemjerljive - kazao je Tabaković.

Kako bi akcija postigla željeni uspjeh, u organizaciju i realizaciju uključit će se i Udruženje poslodavaca KS, resorna ministarstva, Uprava za šumarstvo, sva kantonalna komunalna javna preduzeća, te Udruženje šumarskih inžinjera i tehničara Federacije BiH, dok su poziv za učešće dobila i sva planinarska i lovačka udruženja s područja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.