Ovakav zaključak je donijela Vlada KS s obzirom na to da rok važenja kantonalnih mjera istječe u ponedjeljak.

Kako je obrazložio ministar zdravstva KS Haris Vranić, trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je zadovoljavajuća i ne zahtijeva primjenu oštrijih mjera od onih koje je donijela Vlada FBiH, te će se one primjenjivati u narednom periodu.

- Poručio je da se epidemiološka situacija u Kantonu kontinuirano prati, te da će se shodno procjeni epidemioloških rizika mjere revidirati i eventualno pooštravati - saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Zbog širenja korone na svadbi: Policija u Metkoviću raspisala potjernicu za mladencima

A mjere koje je donijela Vlada FBiH na sjednici 16. juna, između ostalog, podrazumijevaju nošenje maski preko usta i nosa u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra.

Nošenje maski obavezno je i na otvorenom ukoliko nije moguća distanca od dva metra. Građani moraju nositi masku na autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim, minibuskim stajalištima, peronima i pijacama, te na ostalim mjestima gdje je veća fluktuacija stanovništva.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su:

- djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme s disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, osobe s
oštećenjem sluha,
- učenici osnovnih škola od 1. do 5. razreda tokom obavljanja nastave u učionicama,
- sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu;
- članovi iste porodice koji na otvorenom prostoru ne ostvaruju distancu od 2 metra.

U zatvorenom je dozvoljeno okupljanje maksimalno 50 ljudi, a na otvorenom maksimalno 100 ljudi, uz distancu od dva metra. 

Imaju i određeni izuzeci. Tako se dozvoljava organiziranje i većih okupljanja, do 150 osoba u zatvorenom i 300 osoba na otvorenom, pod uvjetom da to omogućava veličina prostora, te da učesnici skupa imaju negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o prebolovanom COVID-19, ne stariju od 6 mjeseci, ili potvrdu o završenom cijepljenju.

Sve naredbe Federalnog kriznog štaba možete pročitati ovdje.

Sve važeće preporuke Federalnog kriznog štaba možete pročitati na ovom linku.