open-navfaktor-logo
search
Izvještaj Zavoda
U Kantonu Sarajevo novih 59 oboljelih od koronavirusa
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 841 uzorka, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS. To je blagi porast broja novooboljelih u odnosu na jučerašnje podatke.
21.08.2021. u 10:04
get url
text

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 27 naših sugrađana.

Nije bilo smrtnih slučajeva.

- Od ukupnog broja novozaraženih osoba, njih 24 (40,67 posto) pripada porodičnim klasterima ili su bili u kontaktu sa ranije zaraženim osobama, te su u samoizolaciji - navedeno je u saopćenju.

VEZANI TEKST - U Kantonu Sarajevo 40 novozaraženih koronavirusom, nije bilo preminulih

Trenutno je na bolničkom liječenju 48 pacijenata od kojih 33 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

- U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na liječenju su 24 pacijenta, a isto toliko pacijenata liječi se i u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš". Tri pacijenta su na respiratoru, dok ih pet koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti - istaknuto je.

Kanton Sarajevo danas bilježi 243 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.037 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.486 osoba zaraženih koronavirusom i 51.950 izliječenih.

- U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 175 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su 273 PCR brisa. Covid-pozivni centar zabilježio je 41 poziv, a obavljeno je i 56 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama - izvijestili su iz Zavoda.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.806 doza vakcina. I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodne najave.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe. Mole građane da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, a prije svega održavanja fizičke distance, nošenja maske i higijene ruku.

- Treba izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavati gužve i navedene prostore. Sve osobe sa akutnim disajnim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju također iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.