open-navfaktor-logo
search
Veliki interes
U Kantonu Sarajevo nemoguća je misija naći kombi za iznajmljivanje
U Kantonu Sarajevo trenutno je vrlo teško naći kvalitetan automobil za unajmljivanje, dok je potraga za kombijem nemoguća misija. 
25.07.2021. u 20:07
get url
text

To je posljedica povratka turista iz arapskih zemalja, ali i činjenice da je drastično smanjen broj rent-a-car kuća, tako da je i smanjen broj vozila koja se iznajmljuju.

- To je rezultat pandemije nakon koje je ugašen veliki broj rent a car kuća. Prije korone bile su stotine firmi koje su se bavile iznamljivanjem automobila i kombija, a sada ih je tek desetak. Ono što je nastavilo raditi nije dovoljno prema potražnji u jeku turističke sezone i povratka turista. Brojčano, turista je ove godine mnogo manje nego 2019, a nabavka vozila je otežana i cijene su porasle - kaže Adnan Kovačević, vlasnik i direktor sarajevske autokuće Turbo Trade.

Sead Baručija, menadžer Sia Rentacara, koji dosta sarađuje sa turistima iz arapskih zemalja, ističe da je gotovo nemoguće naći slobodan kombi do 1. septembra.

- Veliki je priliv naše dijaspore iz Amerike, ali i turista, tako da smo došli u situaciju da nema vozila. Jedan broj ljudi zatvorio je agencije za rentanje automobila zbog koronavirusa. Bojali smo se ponovnog zatvaranja granica, tako da smo kombije izdali po niskim cijenama od 100 KM. Sada su sva vozila zauzeta i cijena je dva ili tri puta veća nego prije mjesec - kaže Baručija.

Slična situacija je i u agenciji za iznajmljivanje automobila Kapitals.

- Smanjena je ponuda, tako da je teže naći automobil. Kao rezultat toga došlo je do rasta cijena za iznajmljivanje. Naravno da je teže naći automobil u jeku sezone nego početkom juna. Ko je na vrijeme planirao, mnogo je jeftinije prošao – kaže Adnan Pašić iz agencije za iznajmljivanje automobila Kapitals.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.