open-navfaktor-logo
search
Posljednji podaci
U Kantonu Sarajevo deset novozaraženih koronavirusom, 11 oporavljenih
U Kantonu Sarajevo potvrđeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, od testiranih 709 osoba. Od COVID-19 infekcije oporavilo se 11 osoba.
27.07.2021. u 09:53
get url
text

U istom periodu nije bilo preminulih od posljedica infekcije tim virusom. Trenutno su na bolničkom liječenju 34 pacijenta, od kojih 21 ima akutnu infekciju, dok su ostali postcovid ili sumnjivi.

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo liječi se 14 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 20. Jedan pacijent je na respiratoru, a tri pacijenta koriste kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 89 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 717 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.884 osobe zaražene koronavirusom i 51.507 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednjih sedam dana prosječan broj zaraženih je deset, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 19.

- Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite - pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku - savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Posebno naglašavaju važnost izbjegavanja dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period te izbjegavanje gužvi i spomenutih prostora.

- Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ističu iz Zavoda.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 34 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 280 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 190 poziva, a obavljeno je 38 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u Zetri je dato 412 doza vakcina. Za danas je, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, planiran nastavak vakcinacije i revakcinacije građana Kantona Sarajevo, koji se mole da poštuju termine koji su im ranije određeni i poslani.

- Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima za saradnju i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera - saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.