U skladu s tim, registrovano je 240 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize 1.009 uzoraka, ali i 551 oporavljena osoba od ove zarazne infekcije. Riječ je o uzorcima prikupljenim u periodu od 15. do 18. novembra ove godine, a rezultati njihove analize dostavljeni su Zavodu za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 158 novozaraženih osoba, odnosno 65,83 posto, i u samoizolaciji su od ranije. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno još 5.196 slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju nalazi se 389 oboljelih osoba, od kojih je 299 hospitaliziranih na klinikama i Izlolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a 90 u Općoj bolnici.

Tri pacijenta koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. U protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 18 osoba. Osam pacijenata je nažalost preminulo, tokom jučerašnjeg dana, tako da je ukupan broj umrlih povećan na 202 osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 6.628 osoba u Kantonu Sarajevo.

- Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa - ponavljaju i pobovno poručuju stanovništvu KS iz Zavoda za javno zdravstvo KS, saopćio je Press KS.

Sve preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije možete naći na web stranici Zavoda.