Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 269 zaraženih osoba, odnosno 64,20 posto, i u samoizolaciji od ranije. U isto vrijeme, 327 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19. U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (93) i Općoj bolnici (94) hospitalizirano je 187 osoba, od kojih četiri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju.

U protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je šest osoba. Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 157 osoba. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 5.964 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 10. novembra ove godine ukupno su registrovane 14.104 zaražene osobe koronavirusom, od kojih je njih 7.983 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19. U periodu od 29. oktobra do 12. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 5.924 samoizolacije.

- Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom pored pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa - ponavljaju ključne preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, saopćio je Press KS.

Ponovno podsjećaju da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici.