U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 45 naših sugrađana. Jedna osoba je preminula od posljedica ove infekcije. Trenutno je na bolničkom liječenju 88 pacijenata, od kojih je 68 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.
 
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 50 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 38. Jedan pacijent je na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti. Kanton Sarajevo danas bilježi 492 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 1.483 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 54.081 osoba zaražene koronavirusom i 52.289 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 74, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 123.
 
- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 135 pacijenata, od kojih su četiri transportovana na KCUS i jedna u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 336 PCR briseva.Covid-pozivni centar zabilježio je 110 poziva, a obavljen je i 71 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. 

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 860 doza vakcina, i to na Zetri 808, te 52 doze na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža.
 
I danas se na Zetri nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na svim vakcinalnim punktovima u pomenutim općinama omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.
 
- Bitno je napomenuti da građani moraju doći na revakcinaciju na onaj punkt na kojem su primili prvu dozu - naglašavaju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Iz ovog ministarstva i dalje upućuju poziv i apel građanima da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji, uz molbu da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.