Trenutno je na bolničkom liječenju 47 pacijenata, od kojih njih 26 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 28 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 19.

Jedan pacijent je na respiratoru, dok tri koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 165 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 964 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.289 osoba zaraženih koronavirusom i 51.832 izliječene osobe. U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 25, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 42.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 81 pacijent, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 212 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 23 poziva, a obavljena su i 33 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 680 doza vakcina. I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.
S obzirom na pojavu novog, tzv. delta soja koronavirusa koji je okarakterisan kao visokozarazan, apelira se i na poštivanje mjera lične zaštite - održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilnog nošenja maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku.

- Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i ovakvih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju također iz Zavoda za javno zdravstvo KS.