U istom periodu, od COVID -19 infekcije oporavilo se 98 naših sugrađana. Nažalost, pet osoba je preminulo od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 151 pacijent, od kojih je 107 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 94 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 57. Tri pacijenta su na respiratoru, dok ih 15 koristi kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 111, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 184.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 4.130 doza vakcina, i to: 3.234 na Zetri, 783 doze na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 113 doza putem mobilnih ekipa na terenu.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave. Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcine.