open-navfaktor-logo
search
Posljednji podaci
U Kantonu Sarajevo 16 novozaraženih, nema preminulih od koronavirusa
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 548 osoba, potvrđeno je 16 novozaraženih, a od Covid-infekcije se oporavilo 27 osoba.
25.05.2021. u 11:27
get url
text

- Nije bilo smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa tokom jučerašnjeg dana - saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 10 odnosno 62,50 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

- Trenutno je u KS hospitalizirano 75 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 29, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 46 pacijenata. Podršku respiratora na KCUS-u koriste dva pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste tri pacijenta, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene dvije osobe - navodi se u saopćenju.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 149 pacijenata, a nijedan od njih nije upućen na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 44 PCR brisa, u Novom Gradu 10, u Semizovcu 25, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije uzet nijedan PCR bris. Ukupno su na drive-in punktovima i Covid-ambulantama prikupljena 332 uzorka za PCR testiranja.Covid-pozivni centar je zabilježio 156 poziva, a obavljeno je i 188 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

- Kanton Sarajevo danas bilježi 311 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.824 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.402 osobe zaražene koronavirusom i 50.824 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 13, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 21 - dodaje se.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopćavaju da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina. Također, upućuju molbu stanovništvu da se poštuju mjere koje su na snazi, uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova i zadovoljavajuće higijensko-epidemiološke situacije.

- Apelira se, prije svega, na poštivanje mjera lične zaštite – pravilnog nošenja maske kako je propisano, održavanja fizičke distance od 1,5 do dva metra, kao i higijene ruku. Potrebno je izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.