open-navfaktor-logo
search
Protekla 24 sata
U Kantonu Sarajevo 12 novozaraženih koronavirusom
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 546 osoba. Oporavilo se devet osoba. Nije bilo preminulih od posljedica ove infekcije.
15.07.2021. u 10:48
get url
text

Trenutno se na bolničkom liječenju nalaze 34 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 23, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 11. Na respiratoru i na kiseoničkoj podršci disanju nalazi se po jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 79 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 676 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.764 osobe zaražene koronavirusom i 51.398 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 16.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 27 pacijenata i nije bilo transporta na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 230 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 108 poziva, a obavljeno je 30 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. Danas je planiran nastavak vakcinacije građana i onkoloških pacijenata kao i vakcinacija jednog dijela zdravstvenih radnik koji nisu do sada vakcinisani.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre, iz Ministarstva zdravstva KS mole građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. U protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.