Trenutno je na bolničkom liječenju 98 pacijenata, od kojih je 72 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. 

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 60 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 38. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih osam koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 536 aktivnih slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.589 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.356 osoba zaraženih koronavirusom i 52.515 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 77, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 129.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 186 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 583 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 199 poziva, a obavljena su i 63 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirana 2.101 doza vakcina, i to na Zetri 1.128, 750 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 223 doze putem mobilnih ekipa na terenu. 

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata" gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojema su građani primili prvu dozu vakcine. Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Ministarstvo zdravstva i zdravstvene ustanove KS zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.