open-navfaktor-logo
search
Već 23. manifestacija
U Kaknju održano tradicionalno "Večer Kur'ana" u novogodišnjoj noći
U Kaknju je sinoć održana tradicionalna "Večer Kur’ana", pod pokroviteljstvom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kakanj.
01.01.2023. u 10:26
get url
text

Program je počeo zajedničkim klanjanjem jacija-namaza, kojeg je predvodio mladi hafiz Muhamed Vehab, student 2. godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a koji je titulu hafiza Kur'ana ponio prije mjesec dana.

Da Kur’an u ovom gradu i ovom medžlisu ima posebno mjesto govori i činjenica da je ovo već 23. ovakva manifestacija, te da se tradicija nije prekidala ni u doba pandemije, kada je "Večer Kur’ana" snimljena i emitovana putem malih ekrana.

Uvodnu riječ je održao mr. Sulejman-ef. Čelikoviću, koji je poselamio prisutne i izrazio im dobrodošlicu, te predstavio učesnike programa.

U programu su učestvovali hfz. Muhsin i Abdurahim Sulejmani, hfz. Adnan Maati, hfz. Murathan Onder, hfz. Ibrahim Çakili, hfz. Hasan Sadiki, hor Mreže mladih te gost predavač, hfz. dr. Abdulaziz Drkić.

Hafiz Abdulaziz Drkić je ovom prilikom istakao važnost svakog pojedinca i njegovu životnu obavezu da promoviše i podstiče na dobro.

- Poslanik s.a.w.s. navodi da u našem tijelu postoji jedan organ od kojeg zavisi zdravlje i vitalnost čitavog tijela - to je srce. Kada srce otkaže, otkazuje čitavo tijelo. Mi muslimani znamo i vjerujemo da je tijelo samo jedan dunjalučki okvir u kojem stanuje suština našeg bića - a to je naša duša. Mi nismo tijelo, mi smo naša duša. Mi imamo jedno unutrašnje srce koje, kada se zaprlja, zaprlja se naša duša - kazao je hafiz Drkić.

Hafiz Drkić nastavlja pa kaže: "Zaista ljudska srca hrđaju kao što željezo hrđa." Ashabi su upitali: "Kako da liječimo i čistimo naša srca?" Poslanik je odgovorio: "Učenjem Kur’ana i sjećanjem na smrt."

Tradicionalna manifestacija učenja Kur’ana koja se u ovom malom gradu održava svakog 31. decembra, već više od dvije decenije, dokaz je želje vjernika i uleme da se odupru novinama koje se nameću, i "najluđu noć", kako je mnogi nazivaju, zapravo zamijene slušanjem kur’anskih odlomaka, Knjige koja je zapravo srce univerzuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.