Radi se o zgradi sa 20 stanova namijenjenih za smještaj socijalno ugroženih porodica, izbjeglica i raseljenih lica, po principu socijalnog neprofitnog stanovanja. Napravljena u okviru Regionalnog stambenog programa - RSP, koji se u Bosni i Hercegovini provodi putem Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

U BiH vrijednost ovog programa je 75 miliiona eura, a najveći donator programa je Evropska unija, te vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske itd. Partneri koji podržavaju ovaj program su Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Svečanosti na kojoj su dodjeljeni ključevi prisustvovali su, među ostalim, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johhann Sattler, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, predsjedavajući Zastupničkog doma Paramenta FBiH Mirsad Zaimović, načelnik Kaknja Aldin Šljivo, predstavnici OSCE-a i drugi.

U svojim obraćanjima su naglasili koliko je značajno da izbjeglice konačno dobiju krov nad glavom i budu trajno zbinuti jer se radi o socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva. Iako je prošlo 25 godina od rata nažalost još uvijek postoji veliki broj izbjeglica i raseljenih koji nisu riješili svoja stambena pitanja.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu do 2022. godine bit će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike, a dosad je  završeno oko 1.700 stambenih jedinica.