open-navfaktor-logo
search
Imenovan konzul
U junu otvaranje počasnog konzulata Kazahstana u BiH, u septembru sastanak privrednika
Planirani su tako brojni susreti, a pod pokroviteljstvom Vlade Kazahstana i Međunarodnog financijskog centra Astana (AIFC) u septembru 2019. održat će se prvi sastanak privrednika iz BiH sa privrednicima Kazahstana
16.05.2019. u 13:48
get url
text

Nakon više od dvije godine nastojanja, u Sarajevu će u junu 2019. godine biti otvoren počasni konzulat Republike Kazahstan. Za počasnog konzula imenovan je Amel Dizdarević, a proces otvaranja konzulata započet je još 2017. godine, s ciljem da se proširi saradnja dvije zemlje i uspostave kvalitetni odnosi između Bosne i Hercegovine i Kazahstana na kulturnom, privrednom i turističkom planu.

U cilju promocije poslovnih potencijala, osnovana je i Asocijacija "Berkut" sa sjedištem u Sarajevu, koja bi trebala da omogući razmjenu poslovnih informacija, organizira privredne susrete, vrši redovne analize poslovnih mogućnosti, pruža pomoć u izradi projekata i razvojnih programa. 

Planirani su tako brojni susreti, a pod pokroviteljstvom Vlade Kazahstana i Međunarodnog financijskog centra Astana (AIFC) u septembru 2019. održat će se prvi sastanak privrednika iz BiH sa privrednicima Kazahstana. 

Za Kazahstan je 2019. godina izuzetno važna i zbog predsjedničkih izbora koji su zakazani za 9. juni, nakon što je 19. marta 2019. godine prvi predsjednik Nursultan Nazarbajev, odstupio s vlasti.

Kazahstan je sa 2.724.900 kvadratnih kilometara deveta po veličini zemlja svijeta, a najveća na svijetu bez izlaza na more. Graniči sa Rusijom, Kinom, Kirgistanom, Uzbekistanom i Turkmenistanom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.